Maura Aragay

Reflexologia podal // Alliberació del pericardi // Touch for health

Els peus, al final del nostre cos, sovint oblidats i menystinguts, a banda de sostenir-nos i portar-nos pel món, contenen tots els reflexes del nostre organisme. Un massatge en aquests punts és plaent i restableix l’equilibri del cos. Es pot aplicar la reflexologia durant l’embaràs?. Pot prevenir estrenyiment i morenes? Pot ajudar a desencadenar el part? I si el meu petit encara no vol néixer? És una eina invasiva?
Si has continuat llegint és que els peus et resulten una mica més curiosos que per portar sabates, o pintar-te les ungles! A cada peu hi tenim vora 7000 terminacions nervioses, això ens indica que és una part molt sensible, receptiva i emissora d’estímuls. Has caminat alguna vegada sobre pedres? No et deixa indiferent, oi?.
O potser has rebut un massatge gustós que fa que quan posis el peu a terra sembli un altre peu…

En el cos d’una embarassada, a mesura que el nadó va creixent, l’espai per intestins, ronyons, estómac, melsa… va disminuint. Aquests canvis poden afectar al funcionament d’aquests, provocant certes molèsties en l’embarassada, més o menys portables. La reflexologia ajuda a drenar intestins, sistema limfàtic, ronyons, afavoreix la relaxació i equilibri del sistema nerviós i endocrí. Tot fent un massatge a cada un d’aquests reflexes, ubicats en els peus. És una tècnica no invasiva, per que parteix dels teus propis recursos, simplement acompanyem aquesta comunicació interna per a desbloquejar, destensar, equilibrar.

La prevenció té la pega que si funciona no es pot demostrar. Però l’experiència i la percepció de les dones és molt important i vàlida. I a vegades no estem prevenint, estem tractant.
En quins casos pot ajudar la reflexologia podal a una embarassada:

Per acompanyar vòmits i malestar matinals
Els primers mesos les hormones estan a tope, i el cos i la ment estan en un moment de transformació, sorpresa, desig, ensurt… tot és nou, hi ha un ser que s’obre camí en el ventre matern per a tirar endavant el seu creixement. Per tant, hi ha una demanda d’energia per sobre de la normal. A vegades aquesta transformació va acompanyada de marejos i vòmits. Amb la reflexo acompanyem a la mare a connectar amb la pròpia cura i tranquil·litat. A restablir l’equilibri del sistema nerviós i millorar la circulació. Sempre i quan les cures de la pròpia embarassada siguin les adequades (bon descans, bona alimentació…).

Prevenir estrenyiment i morenes Un dels sistemes més afectats és el digestiu, no només per la pressió que fa l’úter en creixement sobre els intestins, dificultant l’evacuació. Sinó també la presa de ferro, que sol ser astringent. Amb la reflexologia ajudem a drenar els intestins per facilitar l’evacuació i reduir el risc d’estrenyiment i morenes. És important començar-ho a treballar a partir del quart mes de forma preventiva.

Retenció de líquids i mala circulació
Aquella imatge de la dona embarassadíssima, en ple tercer trimestre, amb dificultat per posar-se mitjons i uns peus dos números més que els seus. Amb sensació de pesadesa que fa que es vulgui moure menys, i això encara la fa sentir-se més pesada. Amb la reflexologia drenem el líquid acumulat a les cames i estimulem tot el sistema urinari i circulatori facilitant la pròpia capacitat de drenatge. Aportant més sensació de lleugeresa i afluixant el dolor dels peus. Mantenint sempre el control mèdic de proteïnúria i pressió arterial per a descartar pre-eclàmpsia i eclàmpsia.

Afavorir l’activació del part En moments en que se sobrepassa la data probable de part i hi ha pressió familiar, mèdica i personal, la reflexologia pot donar un cop de mà si el nadó i la mare estan apunt. Per tal que es desencadeni el part és molt important estar relaxada, en un entorn de seguretat i intimitat. Les pressions externes i internes (encara no has parit?; No puc més, tinc unes ganes de veure-li la cara; i si no va bé?; totes les meves amigues han parit i si no puc?; si la setmana vinent no has parit t’haurem d’induir…) no ajuden a mantenir aquest clima. Amb la reflexologia podem optimitzar aquest benestar i relax intern. Fent un massatge a tot el sistema nerviós i endocrí per afavorir-ne el bon funcionament i la comunicació interna, així com desbloquejar tensions, físiques i emocionals.
L’estrès, la pressió, la por i la impaciència desestabilitzen la segregació hormonal, que és clau per a que es desencadeni el part, la resta l’han de posar el pare, la mare i l’entorn per tal que el part tiri endavant.

Una sessió de reflexologia va acompanyada d’un coneixement previ de l’estat de salut general de la mare, així com de l’evolució de l’embaràs.

Et miraràs els peus amb uns altres ulls?

Categories: General

Leave a Reply